onsdag 22 januari 2014

Big Bang

(Edwin hubble)
Edwin Hubble var en forskare på Mount Wilson-observatoriet. Han är viktig person att nämna. Eftersom han undersökte ljuset från galaxerna, och han fann att galaxerna avlägsnar sig. Desto längre bort de är belägna desto rör de sig bort ifrån oss. Alltså hela universum håller på att expandera. Då tänkte han baklänges och då kom han fram till att allt måste ha börjat någonstans. Allt måste ha suttit ihop från början. Några har kallat rymden för The 'Hubble Bubble'.


För ca 12 miljarder år sedan ute i universum uppstod en explosion som gjorde att universum bildades. Materien bestod av väldigt små delar av atomer, och temperaturen var mycket hög. De expanderade mycket snabbt, och svalnade samtidigt. Väte, atomer och heliumatomer kunde bildas. Så bildades galaxer och stjärnor. Det blev jättehög temperatur inne i stjärnorna så att stjärnreaktioner sattes igång. De vet inte exakt varför det blev en explosion.
Det finns en slags strålning kvar i rymden från Big Bang. Den kallas för kosmisk strålning. Den gör så att det t ex. brusar i våran tv, radio osv.

2 kommentarer:

  1. Det är bra skrivet och det var lätt att förstå. Bra att du skrev om Hubble.
    Skriv gärna lite mer om hur explosionen gick till och vad som hände.
    Skriv också lite mer om hur hubble teleskopet fungerar.

    http://filipsskolblogg.blogspot.se/

    SvaraRadera
  2. Texten är välskriven och lätt att förstå. Jag tycker att det var bra att du skrev om hubble och hans tanke.

    Bra jobbat! http://roberthskolblogg.blogspot.se/

    SvaraRadera