måndag 9 juni 2014

No - Ord

Menstrationscykeln -  
Ägglossning - Är när äggceller lossnar från äggstockarna. Efter ägglossning så fångas alltid ägget upp av äggledaren. Ägglossning brukar ske cirka 2 veckor innan menstrationen.

Klimakteriet är när en kvinna går över till en ålder när hon inte längre får menstration eller ägglossning. Man märker att man är i klimakteriet om menstrationen inte kommer ofta längre. Det kan dröja väldigt länge innan det kommer och tillslut så upphör det.

Abort - Är när man avbryter en graviditet medvetet. Man kan ta piller för att barnet ska komma ut ur kroppen.

Missfall - Det är när det är något fel på barnet och kroppen inte klarar av det, då säger kroppen till genom att avbryta graviditeten , fostret dör.

Navelsträng - är en slags sträng som fostret får sin näring från. När barnet föds så klipper man av navelsträngen.

Moderkaka är ett organ som finns i kroppen hos kvinnor under graviditeten. Den sitter i livmoderväggen. Där tar den emot syre från mammans blod och för över det till fostret i magen.

Foster är något som växer i en kvinnas mage i ungefär 9veckor under graviditeten

Fostervatten är den vätska som omger det ofödda barnet. Det består av omkring 98% vatten och produceras i början av graviditeten av fosterhinnorna, senare består den största delen av fostrets urin.

Livmodern

P-piller - ett preventivmedel i tablettform för tjejer. Gör bland annat att man inte får ägglossning
och inte kan bli gravid. Man tar tabletterna varje dag.

P-stav - Sätts in under överarmen av läkare. Den är ungefär lika stor som en tändsticka och mjuk och böjbar. Säkert skydd mot graviditet

Kopparspiral  - Ser ut som ett T som man sätter in i livmodern. Den är av plast och lindad med tunn koppartråd. Den gör så att spermierna inte kan överleva i livmodern.


≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Hormonspiral:

Hormonspiralen är några centimater lång och ser ut ser nästan ut som ett litet T. Hormonspiral är ett sätt att skydda sig mot graviditet för tjejer.  

P- plåster:

Plåstret innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. Man byter plåster varje vecka, men var tredje vecka måste man gå utan det när man har mens.


Minipiller -  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar