onsdag 22 oktober 2014

Radioaktivitet

Radioaktivitet - är när atomkärnor omvandlas till andra typer av kärnor samtidigt som det kommer joniserande strålning.

Becquerel - Är enheten för radioaktivt sönderfall. Det uppfanns år 1975. Becquerel förkortas Bq. Namnet kom från den mannen som uppfann radioaktiviteten. Han hette Henri Becquerel. Han arbetade mycket med självlysande material. Han jobbade med det bara för att han trodde att dem sände ut röntgenstrålar. Det var genom det som han började jobba mer om ämnet. Det var när han väl  han började upptäcka radioaktivitet. 

Pierre & Marie Curie - Marie var gift med Pierre. Hon var främst känd för sin stora forskning om radioaktivitet, och fick därför nobelpriset tillsammans med Henri Becquerel som uppfann radioaktivitet. Hon forskade väldigt mycket om radioaktivitet. Allting nytt som kom skulle vara radioaktivt, och alla tyckte att det var en jättebra idé. Man visste inte om det var farligt eller inte. Ingen trodde ju förstås inte det. Marie Curie forskade och testade så mycket radioaktiva saker så att hon dog till slut. Det var då man fattade att radioaktivitet inte är att leka med och man började förstå mer och mer hur man kunde använda den på säkrare sätt.

Polonium - är ett grundämne som är väldigt sällsynt. Det är metalliskt radioaktivt.

Alfastrålning - är när det skickas ut 2 neutroner och 2 protoner.

Alfapartikel -
Radon - är ett grundämne som är radioaktivt. Radon har en halveringstid på 3,8 dagar. Själva radongasen är inte farlig, utan det farliga är när den delar på sig.

Betastrålning - Är en slags farlig strålning som skyddar om man har tjocka kläder på sig.

Betapartikel - en partikel som kommer ifrån betastrålningen.

Gammastrålning - den farligaste strålningen. Fotoner skickas iväg.

Detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet) - En Detektor som är väldigt vanlig kallas för ''Geiger-Müller-rör'' eller också (GM-rör) eller Geiger röntgenstrålar. 

Bakrundsstrålning - En  Elektromagnetisk strålning som finns kvar i rymden från Big Bang. Den strålningen kommer alltid att finnas kvar i rymden. Man kallar det för bakrundsstrålning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar