söndag 15 september 2013

Franska revolutionen

1. Nämn fakta om kungen och drottningen.
  
Svar: Ludvig (kungen) var en fumlig man. Hans intresse var mat och jakt. Marie Antoinette (drottningen) var mest intresserad av fester, smycken och kläder. Hon gifte sig med Ludvig när hon var 16 år och han var 19 år. De bodde i Europas vackraste slott vid namn Versailles utanför Paris.

2.  På vilket sätt var Frankrike ett orättvist samhälle?

    Svar: Det var orättvist för att folket var indelat i tre grupper. Adel, präster och resten av folket. Adeln och prästerna ägde hela 35 procent av den odlade jorden. De hade privilegier vilket inte folket hade. Vilket betyde att Adel och prästerna inte behövde betala skatt medans 'folket' behövde det.

3. Nämn några orsaker till revolutionen.

   Det tredje ståndet började protestera mot adelns privilegier. De hade en ekonomisk kris, eftersom att Frankrike hade krigat mot England och detta kriget var  mycket dyrbart för Frankrike. Frankrike drabbades av missväxt, och brödet blev dyrare.

4. Förklara uttrycket: Upplysningen.

    Om människor skaffade sig kunskaper blev de upplysta och förnuftigare och fattade kloka beslut.            Det menas med upplysningen.

5. Vad hände när riksdagen samlades? 

    Alla de tre stånden samlades, dvs 300 adelsmän,300 präster och 600 personer. De skulle rösta!
    Tidigare hade varje stånd haft en röst var, men nu krävde de tredje ståndet att alla riksdagsmän skulle rösta gemensamt.

6.  Nämn fakta om: nationalförsamlingen.

    

7.  Redogör om stormningen av Bastiljen.

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar