onsdag 18 december 2013

Kyros

De antika historikerna Ktesias och Plutarkos ansåg att kyros fått sitt namn från Kyros som betyder solen. Kyros var en akademisk perser som var son till den persiske kungen. Han föddes 590 f.k.r.
Han blev så stor och känd pga av att han var den första som släppte slavar fria. Man kommer ihåg han än idag. Han fick en uppenbarelse helt plötsligt av att alla skulle vara lika mycket värda.

I Pakistan så bryter de mot mänskliga rättigheterna. Tjejer får inte gå i skolan och för att få utbildning som killar. Alltså tjejer är inte lika mycket värda där som killar. Kvinnor får jobba hemma och småbarn också. Medan män får göra annat.
Afghanistan utsätts flickor för ungefär samma saker. Vissa flickor går i skolan, men det är få. Eftersom att det är ett fattigt land så sätter de pengarna på alla killar. Det är inte många som kan läsa och skriva.
De bryter mot mänskliga rättigheter för ekonomin. Om de inte skulle vart fattiga skulle alla få utbildning.




Leta fakta om Afganistan och flickor/flickors utbildning, vad som händer? Leta efter tidningar som skrivit om ämnet och vad står det. Vad tycker du om det som sker.

Vilkeb  mr bryter landet mot?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar