onsdag 11 december 2013

NO, Ljuset.

Ljusets egenskaper: 1. Vilken hastighet har ljuset i vakuum? Svar: 300 000 m/s är ljusets hastighet i vakuum. 2. Varför kan man inte säga att månen är en ljus källa? Svar: För att det är inte månen som lyser utan solen som lyser på den? 3. Förklara hur ljuset gör så att vi kan se ett föremål, till exempel en penna? Svar: Ljuset reflekterar i våra ögon så att vi kan se saker. 4. Vilka enheter använder man när man mäter ljusstyrkan och när man mäter belysning? Svar: Candela (cd)
Ljustets reflexion

Kunna skilja på diffus & speglande reflexion Svar: Diffus är när det är en skrovlig yta och då flyger strålarna överallt och speglande reflexion är när det är en slät, rak yta och strålarna dom flyger tillbaka rakt igen. 2. Reflexionslagen. Svar: Reflektionslagen är när ljuset studsar mot en spegel så kommer ljuset att studsa i samma vinkel som den kom in. 3. Brännpunkt. Svar: Om en parallellt strålknippe träffar en konkav spegel, då reflektera alla strålarna mot en och samma punkt och den punkten kallar man för brännpunkt eller fokus. 4. Konkav / Konvex. Svar: Konvex spegel är när den är bucklad inåt och konkav är när spegeln är bucklad utåt. Den konkava speglen träffas av parallella ljusstrålar så reflekteras dem så att de möts i brännpunkten, och när ljusstrålarna träffar en konvex spegel så sprids de ut från spegeln.



1. Rita en bild som beskriver hur en ljusstråle reflekteras i en planspegel. Markera infallsvinkel reflexionsvinkel och normal.





2. Vad menas med att alla ljusstrålar är parallella?

Svar:


3.

Svar:


4.

Svar:




(Inte klar)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar