torsdag 22 maj 2014

Teknik - redovisning - konstruktioner

Vi har valt att konstruera en bågbro eftersom att det är väldigt smidigt och bra att göra. Vi byggde ganska långt brospann. När vi byggde våran bro så tänkte vi på Sydney Harbor Bridge som ligger i Australien. Den ser ut så som på bilden här nedan. Våran konstruktion liknar denna bro lite grann, fast ändå skiljer sig ganska mycket. Eftersom att våran bro är till för att köra uppe på själva bågen medans Sydney Harbor Bridge är en vanlig rak väg som man kör på fast själva bågen är över vägen.

Den svaga punkten på våran bro är längst ner där den långa balken slutar. Den svaga punkten måste bort och vi tar bort den från stället genom att stödja upp själva bron med balkar som börjar från punkten längst ner så att den stödjer uppåt.
Den svaga punkten går inte att få bort helt men genom att flytta punkten så blir den mycket hållfastare.
Våran konstruktions andra svaga punkt är att den inte är så jättevridstyv utan den skulle nog gå sönder direkt om man böjde den. Vi såg ingen lösning på det problemet.
En vanlig brokonstruktion kan påverkas av hagel, regn, snö och vindar. Fast idag så kan man väldigt mycket om brokonstruktioner, vilket är väldigt bra eftersom att förr så deformerade broar mycket mer för man kunde inte lika mycket som nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar