torsdag 4 juni 2015

Biologi

DNA

Dna är som vår skiss i kroppen kan man säga. Den bestämmer ögonfärg,kroppsbyggnad. Det finns fyra olika nukleotider A,T,C,G dessa 4 skapar olika kombinationer. Kombinationerna eller som man också kan kalla den för "Gen" bestämmer olika saker ex hårfärg, ögonfärg mm.

I våra cellar har vi kromosomer, DNA't är lindat runt dem som en spole. Det finns 46 kromosomer i varje cell.  När en spermie och äggcell möts bär dem på 23 kromosomer från mamma och pappa. När de sedan förenas, blir det 46 sammanlagt.

Eftersom att det ständigt bildas nya celler i kroppen så måste även DNA't förnyas, man kallar det för replication. DNA't delas på två och skapar var sin nya "spiral". Det kan också ske felkopieringar när realisationen sker då kallas det för mutation. Man kan säga att det är mutationer som göra att evolutionen fortsätter. Ett exempel är Ökenräven och fjällräven som har behövt muteras för att klara hettan i öknen och den kalla vindarna i Arktis.

Fördelar: Fördelar är att man kan se hitta sjukdomar. En till fördel är att man kan identifiera människor med hjälp av DNA.

Nackdelar: Nackdelarna skulle kunna vara att man kanske klonar någon annan människa.


Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/DNA. Kanske inte den bästa sidan eftersom att alla har tillgång till att ändra saker där. Jag skulle inte lita 100% på sidan men det mesta stämde i jämförelse med biologi böckerna i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar