måndag 22 september 2014

Fjärde riket - bok (kortfattat)

Uppgift 1: Boken börjar med att Blenda är i sitt rum. Hon är mellan 14 och 16 år. Blenda och hennes familj har flyttat till ett nytt ställe och Blenda ska börja ny skola. Första dagen i skolan är Blenda jätte nervös. Hon möts av rektorn första dagen och han visar henne vart hon ska ha sitt skåp. Sedan visar han henne till klassrummet. När hon går in i klassrummet blev det helt tyst.

Uppgift 2: Jag tror att Blenda kommer att få högre status bland tjejerna, och de som har hög status nu inte har det sedan.

3. Jag valde detta textstycket: Ernestos hand åker upp. 'Får man arbeta själv?' Nej. Det här är ett grupparbete. Ernesto ser olycklig ut och Blenda förstår honom. Hon har heller aldrig klarat av grupparbeten. Att vänta på att bli vald.

Min tanke kring texten:

Jag tycker att det är bra när läraren delar in grupperna så att ingen blir utanför. Inte heller att någon ska bli vald sist. Väldigt många blir valda sist, och man känner sig dum.

4. Vad betyder tredje riket? Varför tror du att boken heter Fjärde riket?

Tredje riket var någonting som hitler sa. Han sa att han skulle skapa ett tredje rike. Jag tror att boken heter Fjärde riket eftersom att det säkert kommer bli kaos i boken. Det kommer säkert bli massor av bråk osv.

5. Välj ett musikstycke som du och din läskamrat tycker passar till det ni läst hittils.


6.   Diskutera innehållet på sidan 102-103 i boken och statistiken nedan. 
Varför tror du att många människor i Tyskland på 1930talet röstade på Hitler och det nationalsocialistiska partiet?

Skriv ned en sammanfattning av Er diskussion.

Vi diskuterade lite och vi tror att så många röstade på Hitler eftersom att han sa att han skulle göra Tyskland bättre. Folk trodde ju på det. De 'vanliga' tyskarna var ju inte alls oroliga eftersom att det inte var dem som Hitler var ute efter.


7. 
















Boken handlar om en tjej som heter Blenda. Hon ska börja i en ny skola, och hon är den tjejen som är van vid att inte ha så hög status. Klass 9C ska hon börja i, och hon är så nervös så att hon skakar. När hon kommer in i klassrummet så går alla blickar mot henne.
LSD, Penny och Blenda har gaddat ihop sig. Eftersom Hedvig och Penny inte längre är bästa kompisar. Alla tre tycker att Hedvig styr och ställer över alla, och de vill ha förändring.
Blenda gör upp en plan, de ska ta över skolan. De träffas sent en kväll på skolgården, i valen.
Det första dem ska göra är att ropa ut sanningen om Hedvig i skolans högtalare. Blenda bryter upp LSD's skåp utan att hon vet det. Planen var att vaktmästaren skulle gå till LSD's skåp och försöka fixa skåpet medans Blenda och Penny bryter sig in i vaktmästarens rum där högtalarna finns.
Både Penny och Blenda turas om att prata i högtalarna om Hedvig. De tror att alla verkligen ska fatta hur hon är.
När de kommer ut från vaktmästarens rum så möts dem av rektorn. Han ber dem följa med in på hans kontor. Han är väldigt arg och säger att alla kände igen deras röst, och att det inte är okej vad dem gjorde.
Efter samtalet med rektorn så möts dem av LSD som sitter ensam på en bänk vid skåpen.
Blenda frågar LSD hur de andra i klassen reagerade. Hon tittar konstigt på Blenda och Penny, säger att alla skrattade.
Båda två blir förvånade och känner sig allmänt dumma och tröga. Hur kunde de tro att allting skulle förändras och bli bättre? Allting blev bara sämre.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar